5+1 hitri recepti za božične skandinavske piškote

 

Božični interier v skandinavskem slogu naj zadiši po klasičnem severnjaškem pecivu. Vonj po cimetu, ingverju in konjaku bo v prostor vnesel harmonijo in ravnovesje. Skandinavci pripravljajo dobrote že v adventnem času, tako kot mi. Spečite si skandinavsko pecivo, ki ne sme manjkati na praznični mizi – kar takoj. Gremo na to!

1. Piparit – finski medenjaki

Obstaja več vrst medenega testa. Piparit vsebujejo nageljnove žbice in ingver. Testo je lahko za valjanje, piškoti pa mehki in nežni. Klasične praznične oblike lahko okrasite z belim prelivom.

Količina: pribl. 150 kosov Čas priprave: 2 h + 10 h hlajenja

Pripravite:

  • 2 dl sladkornega sirupa ali medu
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička mletega pimenta
  • 1 žlička nageljnovih žbic
  • 1 žlička ingverja
  • 400 g masla
  • 5 dl sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 dl smetane za stepanje
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 14 dl gladke moke
  • ščep soli

Postopek:

  • segrejte sirup, dodajte cimet, piment, ingver in nageljnove žbice
  • stepite maslo s sladkorjem in dodajte jajce
  • vmešajte ohlajeno sirupovo mešanico, moko s pecilnim praškom in smetano
  • testo hitro premešajte, da se ne strdi
  • pustite, da počiva na hladnem, najbolje čez noč
  • razdelite na več delov
  • vsak del razvaljajte, izrežite piškote
  • pecite na 200 °C približno 5 min

Perníček

2. Finska mlečna riževa kaša

Tradicionalni finski zajtrk na božični dan, torej 24. decembra. Kaša pa pogosto pride tudi na praznično večerjo. Pripravlja se v velikih loncih in se postreže s cimetom in maslom.

Čas priprave: 30 min

Pripravite:

  • 0,5 l vode
  • 1,5 l mleka
  • 4 dl riža
  • 1 žlička soli
  • sladkor v prahu

Postopek:

  • vodo in mleko zavrite
  • riž sperite in ga dodajte v vrelo mleko
  • kuhajte do goste kaše
  • sol pomaga proti prijemanju
  • postrezite z maslom, sladkorjem in cimetom

3. Joulutortut – zvezdasti piškoti s slivovo marmelado

Zvezdasti kolački, ki so nepogrešljivi med božičem na Finskem. Joulutortut so polnjeni s slivovo marmelado in narejeni iz maslenega ali listnatega testa. Pečejo se predvsem v adventnem času in postrežejo na velikih porcelanastih pladnjih.

Količina: cca 20 kosov Čas priprave: 1 h

Pripravite:

  • 1 zavitek listnatega testa
  • slivova marmelada
  • 1 jajce
  • sladkor v prahu

Postopek:

  • razvaljajte testo
  • narežite na kvadrate
  • na vsakem vogalu naredite poševni zarez proti sredini
  • na sredino dajte žličko marmelade
  • vsak drugi vogal prepognite proti sredini, da oblikujete zvezdo
  • premažite z razžvrkljanim jajcem
  • pecite 10–15 min pri 225 °C
  • posujte s sladkorjem v prahu

hvězda

4. Tryffel – čokoladni tartufi

Švedska poslastica – čokoladni tartufi z intenzivnim okusom temne čokolade in konjaka. Lahko jih prilagodite z različnimi dodatki po želji.

Količina: cca 35 kosov Čas priprave: 1,5 h + hlajenje

Pripravite:

  • 300 g temne čokolade
  • 2 dl smetane za stepanje
  • 20 g masla
  • kakav
  • 2 žlici konjaka ali ruma

Postopek:

  • smetano in maslo zavrite, dodajte nalomljeno čokolado
  • mešajte, da se čokolada popolnoma stopi
  • dodajte konjak ali rum
  • pustite v hladilniku najmanj 3 ure
  • nato oblikujte kroglice
  • obvaljajte v kakavu

truff

5. Hallongrottor – masleni piškoti z marmelado

Švedski masleni piškoti, podobni našemu linškemu pecivu. Zaradi priljubljenosti jih pečejo vse leto, zato so tudi del božične mize.

Količina: cca 30 kosov Čas priprave: 1,5 h

Pripravite:

  • 270 g gladke moke
  • 200 g masla
  • 90 g sladkorja
  • vanilijev sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • papirnati modelčki
  • marmelada

Postopek:

  • zmešajte moko, pecilni prašek in sladkor
  • dodajte kocke masla, zamesite gladko testo
  • oblikujte kroglice in jih dajte v modelčke
  • naredite vdolbino na sredini
  • napolnite z marmelado
  • pecite 8 minut pri 200 °C

linecké

NASVET ZA POVRHU: GLÖGI – božični punč

Tradicija in najljubša pijača Fincev v adventnem času. Glögi je topel božični punč iz vina, začimb in koščka svežega ingverja, ki poskrbi za prijetno ostrino in ogreje tudi v najbolj hladnih dneh.

Čas priprave: 45 min

Pripravite:

  • 0,75 l suhega rdečega vina
  • 3 dl ribezovega soka
  • 1–2 pomaranči
  • 2 cimetovi palčki
  • 2 zvezdi badiana
  • 10 nageljnovih žbic
  • 2 dl sladkorja
  • kos svežega ingverja (1–2 cm)
  • pest narezanih mandljev

Postopek:

  • ribezov sok, sok ene pomaranče in sladkor zavrite
  • kuhajte 8 minut do goste sirupaste mase
  • na zmernem ognju dodajte začimbe in vino
  • počasi segrejte in dodajte mandlje
  • postrezite v skodelici, okrasite s koščkom pomaranče, po želji dodajte vodko ali drugo žganje

svařák

 

Peka skandinavskega peciva ni zahtevna, a zagotovo bo čudovita zabava za vso družino v adventnem času. Vzemite si čas tudi zase – s skodelico finskega punča v roki. Predvajajte si božične pesmi, naj bodo slovenske ali skandinavske. Danci na božič pojejo Det kimer nu til julefest in plešejo z najbližjimi. God jul og godt nytt år – Vesel božič in srečno novo leto vsem!