Prijetno odišavite svoj dom z jabolki, cimetom, bučo ali ingverjem. Poskusite recepte, ki vas ogrejejo tudi v hladnih jesenskih dneh. Izkoristite turobno vreme za okušanje nenavadnih kombinacij začimb, zelenjave in sadja. Jesenska narava ponuja obilico sestavin, polnih vitaminov in energije. Navdihnite se z nekaj recepti za tradicionalne in manj običajne jedi.
Čaj s kurkumo za krepitev imunskega sistema
Indijski žafran oziroma kurkuma krepi imunski sistem in zmanjšuje stres ter napetost. Pijača z izrazitejšim okusom in ščepcem cimeta pozitivno vpliva na razpoloženje v turobnih dneh. Vroči, zlato obarvani čaj bo všeč vsem družinskim članom.
Pripravite si:
- 1 žličko sveže naribane kurkume (lahko tudi sušeno)
- 0,5 žličke naribanega ingverja
- 250 ml vode
- 1,5 žličke medu
- 0,5 cimetove palčke
- ščep popra
- sok limone po okusu
Korak za korakom:
- kurkumo in ingver olupite in drobno naribajte
- vodo zavrite v manjšem loncu, dodajte ingver, kurkumo, cimet in poper
- kuhajte približno 5 minut
- precedite, sladkajte z medom, dodajte limonin sok
- postrezite v skodelici še vroče, okrašeno z rezino limone
Chai latte: slastno jesensko razvajanje
Kombinacija črnega čaja in mleka zlahka nadomesti kavo in ogreje dušo. Intenziven okus v kombinaciji s cimetom in kardamomom poživi telo in ogreje. Privoščite si veliko skodelico dišeče pijače in uživajte v trenutku sprostitve.
Pripravite si:
- 3 vrečke črnega čaja
- 700 ml vode
- 500 ml mleka
- 2 žlički cimeta
- 5 rezin svežega ingverja
- 1 žlička kardamoma
- med
Korak za korakom:
- začimbe skupaj z vodo in tremi vrečkami čaja dajte v lonec in zavrite
- nato precedite in nalijte vročo tekočino v ¾ skodelice
- pred postrežbo dodajte med in dolijte penjeno mlačno mleko
- okrasite z mletim cimetom
Krepljiva korenčkova juha z ingverjem
Ingver velja za zdravilno čudežno rastlino. Priljubljen je predvsem kot čaj v kombinaciji z medom in cimetom. Poskusite pripraviti juho iz korenaste zelenjave, bogate z betakarotenom skupaj z ingverjem. Kremna juha vas ogreje na telesu in duši.
Pripravite si:
- 4 sveže korenčke
- 2 žlički svežega ingverja
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 šalotko
- 1 žlička limoninega soka
- maslo ali olje
- sončnična semena
- poper
- sol
Korak za korakom:
- na maslu popražite drobno narezano šalotko in eno žličko naribanega ingverja
- dodajte na kolute narezano korenje, zalijte z jušno osnovo in kuhajte 30 minut
- ko se korenje zmehča, juho zmiksajte do gladke teksture
- dodajte drugo žličko ingverja, limonin sok, poper in sol po okusu
- premešajte in še malo pogrejte
- postrezite v skledi ali globokem krožniku, okrašeno s sončničnimi semeni
Okusna bučna rižota
Oranžna lepotica ni primerna le za dekoracijo doma in teras. Poskusite njen odličen okus in okrasite krožnike z zelo enostavno jedjo iz buče Hokaido, ki je pogosto imenovana “vitaminski čudež jeseni”.
Pripravite si:
- 1 kg buče Hokaido
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 40 g masla
- 3 žlice olja
- 250 g riža za rižoto (najbolje okroglozrnatega)
- 1 kozarec suhega belega vina
- 1 manjšo čebulo
- parmezan
- poper
- sol
Korak za korakom:
- bučo narežite na kocke, zmešajte z oljem in pecite v pečici na 200°C približno 25 minut
- riž skuhajte v delu jušne osnove
- v drugem loncu popražite maslo z drobno narezano čebulo
- k čebuli dodajte kuhan riž in zalijte s kozarcem vina
- vino naj se počasi pokuha, redno mešajte
- ¾ pečene buče zmešajte v gladek pire in dodajte k rižu s čebulo
- v mešanico dodajte nariban parmezan in kos masla
- preostanek buče narežite na manjše kocke in zmešajte z rižoto
- okrasite z naribanim parmezanom
- kremasto rižoto postrezite takoj na ogrete krožnike
Nasvet: Bučo lahko zmešate v celoti – odvisno od vašega okusa in preferenc.
Krhek jabolčni kolač s cimetom, orehi in medom
Sladka poslastica proti jesenski melanholiji. Posladkajte si dan z okusno dobroto iz domačih sestavin. Jabolka so znana kot prava vitaminska bomba in vsebujejo številne pomembne minerale.
Pripravite si:
- 300 g gladke moke
- 150 g masla
- 100 g orehov
- 700 g jabolk
- 2–3 jajca
- sok 1 limone
- med ali sladkor
- cimet
- ščep soli
- rozine po okusu
Korak za korakom:
- zmešajte moko, maslo, sol in rumenjake
- naredite testo in ga za 30 minut postavite v hladilnik
- jabolka olupite in narežite na majhne kocke, zmešajte z limoninim sokom in cimetom
- orehe grobo nasekljajte
- testo razvaljajte in položite v pekač
- na testo naložite jabolka, potresite z orehi, dodajte med in rozine
- pecite v pečici na 180°C približno 20–30 minut
- iz beljakov in ščepca soli stepite čvrst sneg
- sneg naložite na jabolka in pecite do zlato rjave barve še 5–10 minut
- pustite, da se kolač ohladi, nato ga narežite z ostrim nožem
- postrezite rahlo posutega s sladkorjem v prahu