Kurkuma ali Chai Latte? Recepti, ki vas bodo pogreli v jesenskih dneh

 

Prijetno odišavite svoj dom z jabolki, cimetom, bučo ali ingverjem. Poskusite recepte, ki vas ogrejejo tudi v hladnih jesenskih dneh. Izkoristite turobno vreme za okušanje nenavadnih kombinacij začimb, zelenjave in sadja. Jesenska narava ponuja obilico sestavin, polnih vitaminov in energije. Navdihnite se z nekaj recepti za tradicionalne in manj običajne jedi.

1

Čaj s kurkumo za krepitev imunskega sistema

Indijski žafran oziroma kurkuma krepi imunski sistem in zmanjšuje stres ter napetost. Pijača z izrazitejšim okusom in ščepcem cimeta pozitivno vpliva na razpoloženje v turobnih dneh. Vroči, zlato obarvani čaj bo všeč vsem družinskim članom.

Pripravite si:

  • 1 žličko sveže naribane kurkume (lahko tudi sušeno)
  • 0,5 žličke naribanega ingverja
  • 250 ml vode
  • 1,5 žličke medu
  • 0,5 cimetove palčke
  • ščep popra
  • sok limone po okusu

Korak za korakom:

  • kurkumo in ingver olupite in drobno naribajte
  • vodo zavrite v manjšem loncu, dodajte ingver, kurkumo, cimet in poper
  • kuhajte približno 5 minut
  • precedite, sladkajte z medom, dodajte limonin sok
  • postrezite v skodelici še vroče, okrašeno z rezino limone

Chai latte: slastno jesensko razvajanje

Kombinacija črnega čaja in mleka zlahka nadomesti kavo in ogreje dušo. Intenziven okus v kombinaciji s cimetom in kardamomom poživi telo in ogreje. Privoščite si veliko skodelico dišeče pijače in uživajte v trenutku sprostitve.

Pripravite si:

  • 3 vrečke črnega čaja
  • 700 ml vode
  • 500 ml mleka
  • 2 žlički cimeta
  • 5 rezin svežega ingverja
  • 1 žlička kardamoma
  • med

Korak za korakom:

  • začimbe skupaj z vodo in tremi vrečkami čaja dajte v lonec in zavrite
  • nato precedite in nalijte vročo tekočino v ¾ skodelice
  • pred postrežbo dodajte med in dolijte penjeno mlačno mleko
  • okrasite z mletim cimetom

Krepljiva korenčkova juha z ingverjem

Ingver velja za zdravilno čudežno rastlino. Priljubljen je predvsem kot čaj v kombinaciji z medom in cimetom. Poskusite pripraviti juho iz korenaste zelenjave, bogate z betakarotenom skupaj z ingverjem. Kremna juha vas ogreje na telesu in duši.

Pripravite si:

  • 4 sveže korenčke
  • 2 žlički svežega ingverja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 šalotko
  • 1 žlička limoninega soka
  • maslo ali olje
  • sončnična semena
  • poper
  • sol

Korak za korakom:

  • na maslu popražite drobno narezano šalotko in eno žličko naribanega ingverja
  • dodajte na kolute narezano korenje, zalijte z jušno osnovo in kuhajte 30 minut
  • ko se korenje zmehča, juho zmiksajte do gladke teksture
  • dodajte drugo žličko ingverja, limonin sok, poper in sol po okusu
  • premešajte in še malo pogrejte
  • postrezite v skledi ali globokem krožniku, okrašeno s sončničnimi semeni

2

Okusna bučna rižota

Oranžna lepotica ni primerna le za dekoracijo doma in teras. Poskusite njen odličen okus in okrasite krožnike z zelo enostavno jedjo iz buče Hokaido, ki je pogosto imenovana “vitaminski čudež jeseni”.

Pripravite si:

  • 1 kg buče Hokaido
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 40 g masla
  • 3 žlice olja
  • 250 g riža za rižoto (najbolje okroglozrnatega)
  • 1 kozarec suhega belega vina
  • 1 manjšo čebulo
  • parmezan
  • poper
  • sol

Korak za korakom:

  • bučo narežite na kocke, zmešajte z oljem in pecite v pečici na 200°C približno 25 minut
  • riž skuhajte v delu jušne osnove
  • v drugem loncu popražite maslo z drobno narezano čebulo
  • k čebuli dodajte kuhan riž in zalijte s kozarcem vina
  • vino naj se počasi pokuha, redno mešajte
  • ¾ pečene buče zmešajte v gladek pire in dodajte k rižu s čebulo
  • v mešanico dodajte nariban parmezan in kos masla
  • preostanek buče narežite na manjše kocke in zmešajte z rižoto
  • okrasite z naribanim parmezanom
  • kremasto rižoto postrezite takoj na ogrete krožnike

Nasvet: Bučo lahko zmešate v celoti – odvisno od vašega okusa in preferenc.

Krhek jabolčni kolač s cimetom, orehi in medom

Sladka poslastica proti jesenski melanholiji. Posladkajte si dan z okusno dobroto iz domačih sestavin. Jabolka so znana kot prava vitaminska bomba in vsebujejo številne pomembne minerale.

Pripravite si:

  • 300 g gladke moke
  • 150 g masla
  • 100 g orehov
  • 700 g jabolk
  • 2–3 jajca
  • sok 1 limone
  • med ali sladkor
  • cimet
  • ščep soli
  • rozine po okusu

Korak za korakom:

  • zmešajte moko, maslo, sol in rumenjake
  • naredite testo in ga za 30 minut postavite v hladilnik
  • jabolka olupite in narežite na majhne kocke, zmešajte z limoninim sokom in cimetom
  • orehe grobo nasekljajte
  • testo razvaljajte in položite v pekač
  • na testo naložite jabolka, potresite z orehi, dodajte med in rozine
  • pecite v pečici na 180°C približno 20–30 minut
  • iz beljakov in ščepca soli stepite čvrst sneg
  • sneg naložite na jabolka in pecite do zlato rjave barve še 5–10 minut
  • pustite, da se kolač ohladi, nato ga narežite z ostrim nožem
  • postrezite rahlo posutega s sladkorjem v prahu

3