Tradicionalne božične jedi severnih držav

 

Poskusite klasične praznične jedi iz skandinavskih držav. Zaljubite se v njihovo raznolikost, odkrivajte različne okuse in vonje. Skandinavsko kuhinjo si boste hitro vzljubili – morda nekatere jedi že dobro poznate. Oglejmo si nekaj tradicionalnih skandinavskih jedi, pripravljenih v času božiča.

Švedske pojedine

Da, tako znani »švedski bifeji« res prihajajo iz Švedske. Ljubitelji hrane in božičnega obedovanja, to so Švedi. Njihove božične večerje so bogato obložene, najdete vse – od slanega do sladkega. 

Julbord – švedski bife se šibi pod težo hrane. Priljubljene so mesne kroglice, mariniran losos, Janssonovo skušnjavo, božična šunka ali rižev puding. Ob pečeni šunki se pogosto servira krompirjeva solata, ki pa je veliko bolj preprosta kot pri nas.

Janssons frestelse

Smetanasta Janssonova skušnjava je klasična božična jed iz Švedske. Glavni sestavini sta krompir in smetana za stepanje.

Sestavine:

  • 3 velike čebule
  • 1,5 kg krompirja
  • 2 žlici masla
  • 2 pločevinki filejev sardel (pribl. 100 g)
  • 4 dl smetane za stepanje
  • 2 dl mleka
  • 2 žlici drobtin

Postopek:

  • pečico segrejte na 200 °C
  • čebulo in krompir olupite
  • čebulo narežite na rezine in jo popražite na maslu
  • krompir narežite na trakove
  • sestavine zlagajte v pekač, namazan z maslom
  • najprej plast krompirja, nato čebula in sardele, znova plast krompirja in sardele na vrh
  • mleko in smetano zavrite
  • z mešanico prelijte vsebino pekača in posujte z drobtinami
  • pecite približno 60 min pri 200–220 °C

Čas priprave: približno 1,5 ure

1

Norveška klasika

Božič na Norveškem vrhunec doseže – tako kot pri nas – z večerjo 24. decembra. Družina se zbere pri skupni večerji, jedo, pijejo in uživajo v skupnih trenutkih. Priprave se začnejo že v adventu, ko potekajo praznične zabave.

Na julebord oziroma praznični mizi Norvežani postrežejo priljubljeno temno pivo juleøl, ki ga nekatere družine varijo kar doma. Glavni jedi sta ribbe ali pinnekjøtt. 

Ribbe je pečen svinjski trebuh s kislim zeljem in krompirjem, včasih dopolnjen z mesnimi kroglicami, klobasami in omako.

Pinnekjøtt so jagnječja rebra, ki se običajno strežejo v božičnem času. Rebra se postrežejo s kašo iz repe in brusnično marmelado.

Na mizi ne manjkajo tudi ribe, božična šunka in seveda sladice, med katerimi izstopa marcipan v obliki figuric. Priljubljeni so tudi piškoti in različne vrste domačega peciva, postreženi na lesenih pladnjih

2

Finski meni

Božični dan se na Finskem začne s sladkim zajtrkom v obliki riževe kaše. Običajno jo jedo z maslom, sladkorjem in cimetom. Kosilo je lahko in se ga udeleži celotna družina. Vrhunec praznovanja je večerja 24. decembra.

Družina se zbere za slavnostno mizo – joulupöytä. Glavna jed je lipeäkala – ribji file v lužini, postrežen z belo omako in koščkom masla. Na mizi so tudi druge različice rib – vložene ali marinirane.

Na finski božični večerji prevladujejo zapečene zelenjavne jedi, predvsem zapečena korenjeva ali repina priloga. Zapečena repa – lanttulaatikko se pripravi pred večerjo – gre za okusno zelenjavno jed.

Na koncu ne manjka sladica. Pogosto se postrežejo joulutorttu – zvezdasti kolački z marmelado.

Lanttulaatikko

Tradicionalna božična jed, ki jo finske družine strežejo za večerjo. Glavna sestavina so repe. Poskusite to okusno zelenjavno jed.

Sestavine:

  • 1 kg repe
  • 2 jajci
  • 2 dl smetane
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice masla
  • 0,5 žličke muškatnega oreščka
  • 0,5 dl drobtin
  • 0,5 žličke ingverja

Postopek:

  • repo olupite, narežite in skuhajte v slani vodi do mehkega
  • zmešajte v pire in dodajte vse sestavine (nekaj drobtin prihranite za posip)
  • pekač namažite z maslom
  • vložite pripravljeno maso
  • površino oblikujte z žlico (naredite majhne brazde)
  • posujte s preostalimi drobtinami
  • pecite približno 2 uri pri 175 °C

Čas priprave: približno 2,5 ure skupaj s peko

3

Danska božična večerja

Danske božične navade so podobne tistim na Švedskem in Finskem. Glavna večerja poteka zvečer, 24. decembra. Najpogosteje danske družine postrežejo pečeno svinjino s kislim zeljem in omako. Priljubljena sta tudi pečena gos ali raca s slivovo omako in karameliziran krompir. Glavno jed poplaknejo z lokalnim božičnim pivom – vsakoletno praznično posebnostjo.

Riževa kaša ni le finska, ampak tudi danska tradicija. Kot zadnja jed, torej sladica, se pogosto postreže hladna riževa kaša s sadjem, največkrat s češnjami in stepeno smetano.

In kateri recept boste preizkusili vi? Finski Lanttulaatikko ali švedski Janssonovo skušnjavo? Če vas bolj privlačijo sladke klasike, se navdihnite v članku 5+1 hitrih receptov za božične skandinavske piškote. Hitra riževa kaša ali zvezdasti kolački so preprosti, hitri in slastni. Preizkusite nov recept – ne samo v času praznikov!